12.3.2013 / Bülent Çakar
Yayımlanma Tarihi : 12.03.2013
BU HARCAMALARI YAPTIYSANIZ GELİR VERGİSİ BEYANNAMENİZDE AYRICA İNDİREBİLİRSİNİZ
Mart ayında şahıslar öncelikle bir önceki yıl elde ettikleri çeşitli gelirlerin istisnaya tabi olmayan net tutarlarını hesaplarlar ve daha sonra bu tutarların beyanname ile bildirilip bildirilmeyeceğini tespit ederler. Beyannameye dahil edilmesi gereken kazançlarını beyannamede toplarlar.
İşte beyanname ile bildirilen bu kazançların toplam tutarından aşağıda belirttiğimiz bazı indirimler ayrıca yapılabilmektedir. Beyannamenizi düzenlerken gözünüzden kaçmış olan bu kapsamda bir indirim varsa, indirim detaylarını da göz önünde bulundurarak bu avantajdan yararlanabilirsiniz. Söz konusu indirimler şunlardır:
Şartları:
-beyan edilen gelirin % 15’ini aşamaz, (işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile ücretliler tarafından ödenen hayat ve şahıs sigorta prim ödemelerinin toplam tutarı birlikte dikkate alınır)
-asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz, (işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile ücretliler tarafından ödenen hayat ve şahıs sigorta prim ödemelerinin toplam tutarı birlikte dikkate alınır)
-sigorta şirketinin merkezinin Türkiye’de bulunması veya faaliyette bulunması gerekir,
-primlerin gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması gerekir,
-ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması gerekir,
-eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim kendi gelirlerinden indirilir
-beyan edilen gelirin % 10’unu aşamaz,
-Türkiye'de yapılması gerekir,
-gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgeler geçerlidir,
-bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı da yararlanabilir.
-yıllık toplamı beyan edilecek gelirin % 5'ini (kalkınmada öncelikli yöreler için % 10'unu) aşmayacaktır.
-okul,
-sağlık tesisi,
-yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası,
-yetiştirme yurdu,
-huzurevi,
-bakım ve rehabilitasyon merkezi,
-mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler
-Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin
inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı.
10. Araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının % 100'ü oranında hesaplanacak "Ar-Ge indirimi",
-araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan giderlerden ve tamamen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılmayan amortismana tabi iktisadi kıymetler için hesaplanan amortisman tutarlarından verilen paylar üzerinden Ar-Ge indirimi hesaplanmaz.
-Ar-Ge indiriminden yararlanılacak harcamaların kapsamı ile uygulamadan yararlanılabilmesi için gerekli belgeleri ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
11. Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz mukabili yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı
12. Türkiye Kızılay Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı,
13. Vergi Usul Kanununun 325/A maddesine göre girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarların beyan edilen gelirin %10'unu aşmayan kısmı,
14. Yabancılara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmelerinin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si,
-fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.
15. İlgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve yabancılara hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50'si.