8.11.2019 / Adnan Yıldırım
Adnan YILDIRIM
Ekonomi Bakan Yardımcısı (2014-2015)
Türk Eximbank Genel Müdürü (2016-2019)
2020’DE YENİ VERGİLERLE TANIŞICAĞIZ
TBMM’de görüşmeleri devam eden “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile vergi mevzuatımızda bazı değişiklikler ve yeni düzenlemeler yapılmaktadır. Bu yazının kaleme alındığı günlerde, komisyon görüşmeleri tamamlanan kanun teklifiyle,
✔️Yeni vergiler ihdas edilmekte,
✔️Mevcut vergi uygulamaları ile gelir vergisi tarifesinde değişiklikler yapılmaktadır.
Temel amacın, bütçeye ilave vergi geliri sağlanması olduğu anlaşılan yeni vergileri ve mevcut vergi uygulamalarındaki önemli değişiklikleri, bu değişikliklerden vergi ödeyicisi olarak kurumsal yada bireysel olarak etkilenecek “iş insanlarımızın” kolay anlayacağı dilden ve fazla teknik detaya girmeden aşağıda özetledik.
YENİ VERGİLER
Kanun teklifi ile, vergi ilk kez tanışacağımız “3 yeni vergi” getirilmektedir. Bu vergiler,
☑️Dijital Hizmet Vergisi,
☑️Konaklama Vergisi
☑️Değerli Konut Vergisi
1) Dijital Hizmet Vergisi
Aşağıdaki dijital hizmetler ve dijital içerikli hizmetler, %7,5 oranında vergiye tabidir. (Vergi oranı, Cumhurbaşkanınca %15’e kadar çıkartılabilecek, %1’e kadar da düşürülebilecektir.)
@ Dijital ortamda sunulan reklamlar
@ Dijital içeriklerin satışı ile kullanımına dönük hizmetler,
@ Dijital ortam sağlanması ve işletilmesi,
@ Dijital hizmetlere aracılık.
Türkiye’de bu hizmetlerden elde ettiği hasılat 20 milyon Türk Lirasından yada dünya genelinde 750 milyon Avro’dan az olan işletmeler dijital hizmet vergisinden muaftır. Bu tutarların üzerinde hasılat elde eden şirketlerin verdiği (yukarıda sayılan) dijital hizmetler için vergi ödenecektir.
Dijital Hizmetler Vergisi, kanunun yayım tarihini izleyen 3. ay başında yürürlüğe girecektir.
2) Konaklama Vergisi
Her türlü (otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane, kamping vb) konaklama yerlerinde geceleme hizmeti ile konaklayanlara verilen tüm hizmetler %2 oranında konaklama vergisine tabidir. Cumhurbaşkanı vergi oranını, %6’ya kadar çıkarabilecek yada %1’e kadar indirebilecektir. Konaklama Vergisi, 01/04/2020 tarihinde yürürlüğe girecek, 2020 sonuna kadar da %1 olarak uygulanacaktır.
3) Değerli Konut Vergisi
Türkiye sınırları içinde olup vergi değeri veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenen değeri 5.000.000 TL’sını aşan meskenler, değerine bağlı olarak Binde 3, Binde 6 ve Binde 10 oranlarında değerli konut vergisine tabi olacaktır.
Değerli Konut Vergisi, izleyen yılın Şubat ayında beyan edilip Şubat ve Ağustos aylarında iki taksitte ödenecektir.
BİNEK OTOMOBİLLERİNDE GİDER İNDİRİMİ KISITLANMAKTADIR
Kanun teklifinde, şirkete yada işletmeye kayıtlı binek tomobillerinin kiralanması, satın alınması ile kullanımında yapılan ödeme ve masrafların, ticari ve mesleki kazancın tespitinde gider yazılıp indirim konusu yapılabilmesine bazı kısıtlamalar getirilmektedir. 2020 başından itibaren uygulanmak üzere, binek otomobillerinin,
🚗Kiralanmasında, aylık 5.500 TL’yi aşan kısmı gider yazılamayacaktır.
🚗Satın alınan binek otomobilleri için ödenen toplam ÖTV ve KDV tutarının 115.000 TL’nı aşan kısmı gider yazılamayacaktır.
🚗Araç kullanım giderlerinin en fazla %70’i indirilebilecektir.
🚗Araç alımında ÖTV ve KDV hariç 135.000 TL’yi, ikinci elde ise (DHA önce ÖTV ve KDV ödenmiş olması nedeniyle) 250.000 TL’yi aşan araçların, bu tutarları aşan kısmı için amortisman ayrılamayacaktır.
GELİR VERGİSİ TARİFESİ DEĞİŞTİRİLMEKTEDİR
Gelir Vergisi Kanununda halen %15’ten başlayıp gelir dilimlerine göre %20, %27 ve %35 olan 4 oranlı mevcut tarifeye, beşinci dilim eklenmekte; yıllık tutarı 500.000 TL’nı aşan gelirlerin %40 oranında vergilendirilmesi öngörülmektedir. Diğer bir deyişle, yıllık geliri 500.000 TL’nın üzerinde olanların vergisi, 500.000 TL’yi aşan kısım için 5 puan artırılmaktadır. Yeni tarife, 2020’de beyan edilecek 2019 yılı gelirlerine de uygulanacaktır.
Ayrıca, en üst ligdeki sporcular için nihai vergileme niteliğinde olan gelir vergisi stopajı uygulamasında vergi oranı %15’ten %20’ye çıkartılmaktadır. Ağırlıklı olarak futbol kulüplerinin yararlandığı, teknik olarak tüm sporcular için geçerli olan ve kulüplerin finansal durumu nedeniyle vergi yüklerinin hafifletilmesi amaçlı özel bir düzenleme mahiyetindeki bu uygulama 2019 sonunda sona eriyordu, kanun teklifiyle 2023 sonuna kadar uzatılmaktadır.