13.12.2019 / Bülent ÇAKAR
EKONOMİDE GEÇEN HAFTANIN ARDINDAN
TÜRKİYE EKONOMİSİ
Sanayi üretimi arttı, cari işlemler dengesi fazla verdi
Sanayi üretimi Ekim'de aylık % 0.9 düşmesine rağmen yıllık % 3.8 arttı. Eylül ayında Ağustos 2018 den beri ilk kez yükselen sanayi üretimi Ekim ayında da artışını sürdürerek üretimde kıpırdanmanın işaretini vermiş oldu. Bu ivmenin devam etmesi halinde, önümüzdeki aylarda iş gücü piyasasını olumlu etkilemesini bekliyoruz. Ancak yatırımlardaki artış için biraz daha beklemek gerekeceği açıktır.
Ekonominin henüz dengelenme sürecinde olduğu cari işlemler dengesi rakamlarından da bellidir. Cari işlemler dengesi Ekim'de 1.55 milyar dolar fazla vermiş ve on iki aylık cari işlemler fazlası 4 milyar 336 milyon dolar olmuştur. Bu fazla ithalat rakamlarındaki düşüşten kaynaklanmaktadır.
Faizle düşüyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın son toplantısında politika faizini 200 baz puan düşürerek % 14'ten % 12'ye indirdi. Merkez Bankası Temmuz, Eylül ve Ekim toplantılarında politika faizini toplam 1000 baz puan düşürerek % 24'ten % 14'e çekmişti. Bu son indirimle birlikte indirim miktarı 1200 baz puana ulaştı.
Merkez Bankası açıklamasında, gerekçe olarak, enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam etmesi ve enflasyon beklentilerinde genele yayılan bir düzelmenin gözlenmesini göstermiştir.
Bilindiği üzere Kasım sonu itibariyle TÜFE % 10,56 olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla reel faiz bandı oldukça daralarak 1-2 puan seviyesine gelmiştir. Reel faizin daha fazla düşmesinin dövize olan talebi artırma riski taşıdığı bilinmektedir.
Öncü göstergeler bu hafta da arttı
Çeşitli ulusal ve uluslararası bazı öncü göstergelerden oluşan endeksimiz bu hafta da artarak ılımlı artış seyrini sürdürmüştür.
DÜNYA EKONOMİSİ
Küresel piyasalar olumlu
Dünya ekonomisinde geçen hafta genel olarak olumlu bir hava hakimdi. Bunun nedeni gerek Trump’un gerek Çinli yetkililerin ticaret anlaşmasının onaylanma aşamasına geldiği yönündeki açıklamaları ve İngiltere’de Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakarların seçimleri kazanması idi.
Anlaşma Çin'e uygulanacağı belirtilen yüzde 15 vergiyi iptal ederken, Çin'in ABD'den daha fazla tarımsal ürün alımı taahhüdünü de içeriyor
Bu haberlerin etkisiyle küresel piyasalarda hisseler rekor seviyeye tırmanırken, tahvil faizleri ve sterlin yükseliş kaydetti.
AB’de durgunluk sürüyor
Bu arada Euro Bölgesi'nde ve AB’de sanayi üretimi, ekimde aylık ve yıllık bazda azalmaya devem etti. Euro Bölgesinde 2018'in ekim ayına göre de yüzde 2,2, AB'de ise yüzde 1,7 azaldı.
İyi haber ise Ifo’dan geldi, Ifo Alman ekonomisi için resesyon beklemediğini açıklarken, büyüme beklentisini 2019'da yüzde 0,5 ve 2020'de yüzde 1,1, 2021’de yüzde 1,5'e yükseltti.