Bize Ulaşın
KURUMSAL
Hakkımızda
Mesleki Bilgiler
Hizmetlerimiz
Ekibimiz
MEVZUATTAKİ GELİŞMELER
MAKALELER
Özel Sİrküler
İLETİŞİM
Ana Sayfa
Makaleler
Makaleler
7256 SAYILI KANUN İLE YAPILAN DİĞER DÜZENLEMELER
19.11.2020 /
7256 sayılı Kanunla yapılan diğer düzenlemelerin özeti aşağıdadır:
1. İnternet Üzerinden Satış Yapanlara Esnaf Muaflığı İstisnası (Madde-15,18)
Düzenlemeyle bir işyeri bulunmaksızın sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın oturdukları evlerde imal ettikleri malları internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanların bu faaliyetleri gelir vergisinden muaf tutulmakta ve bunların elde ettikleri hasılatları üzerinden tevkif suretiyle vergilendirilmeleri sağlanmaktadır.
2. Yurtdışına elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirilen satışlarda %50 kazanç istisnası (Madde 16)
GVK 89’uncu maddede yapılan düzenleme ile tam mükellef gerçek kişilerin, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 22’nci maddesi kapsamında dolaylı temsilci olarak yetkili kılınan Posta İdaresi ya da hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler tarafından düzenlenen elektronik ticaret gümrük beyannamesiyle gerçekleştirdikleri mal ihracatı kapsamında elde ettikleri kazancın %50'si beyannamede bildirilen kazanç üzerinden indirilebilecektir.
Yazılım, tasarım, proje dahil hizmet ihracatı kapsamında elde edilen gelirler düzenleme kapsamına alınmamıştır.
Düzenleme, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanacaktır.
3. Sermaye şirketlerinin sermaye azaltımı yolu ile ortaklarına yapmış oldukları ödemelerin kâr payı dağıtımı sayılarak %15 stopaja tabi olması. (Madde 17)
Yapılan düzenleme ile tam mükellef sermaye şirketlerinin Türk Ticaret Kanunu hükümleri kapsamında kendi hisse senetlerini veya ortaklık paylarını iktisap etmeleri durumunda bunları;
− Sermaye azaltımı yoluyla itfa etmeleri halinde iktisap bedeli ile hisse senetlerinin veya ortaklık paylarının itibari değeri arasındaki fark tutarın sermaye azaltımına ilişkin kararın ticaret sicilinde tescil edildiği tarih,
− İktisap bedelinin altında bir bedel karşılığında elden çıkarmaları halinde iktisap bedeli ile elden çıkarma bedeli arasındaki fark tutarın elden çıkarma tarihi,
− İktisap ettikleri tarihten itibaren iki tam yıl içerisinde, sermaye azaltımı yoluyla itfa etmemeleri veya elden çıkarmamaları halinde, iktisap bedeli ile hisse senetlerinin veya ortaklık paylarının itibari değeri arasındaki fark tutarın iktisap tarihinden itibaren iki tam yıllık sürenin son günü, itibariyle dağıtılmış kâr payı sayılacağı düzenlenmekte ve bu tutarlar üzerinden %15 vergi tevkifatı yapılması sağlanmaktadır.
4. GVK Geçici 67’nci maddenin yürürlük süresinin 31 Aralık 2025 tarihine uzatılması (Madde 19)
GVK Geçici 67’nci maddenin uygulama süresi 31/12/2025 tarihine kadar uzatılmakta ve bu süreyi beş yıla kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.
Ayrıca, banka ve aracı kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilen kaldıraçlı alım satım (foreks) işlemlerinden elde edilen gelirlerin geçici 67’nci madde kapsamında kaynakta kesinti suretiyle vergilendirilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.
5. At yarışları ile ilgili stopaj sorumluluğunun 6132 sayılı At Yarışları Hakkında Kanuna göre lisans sahibi olan veya lisans sahibince yetkilendirilen kişilere aktarılması konusunda düzenleme yapılmıştır. (Madde 20)
6. Varlık Barışı (Madde 21)
Madde 30/6/2021 tarihine kadar yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının Türkiye'ye getirilmek suretiyle milli ekonomiye kazandırılmasına ve bu varlıklarını Türkiye'ye getiren gerçek ve tüzel kişilerin maddedeki hükümler çerçevesinde bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilmelerine imkan sağlanmaktadır.
Ayrıca, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak işletmelerin kayıtları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların kanuni defterlere kaydedilmesi imkanı getirilmektedir.
7. Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin teslimine ilişkin KDV istisnası süresinin uzatılması (Madde 23)
Dahilde işleme izin belgesine sahip mükelleflerin yurt içinden temin edecekleri maddelerde 3065 sayılı Kanunun 11/1-c maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması kapsamında işlem yapılabilmesine ilişkin uygulamanın süresi 31/12/2025 tarihine kadar uzatılmaktadır.
8. Millî Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri ile bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri, bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifasına ilişkin KDV istisnasının süresinin uzatılması (Madde 24)
Milli Eğitim Bakanlığına bilgisayar ve donanımlarının bedelsiz teslimleri, bunlara ilişkin yazılım teslimi ve hizmetleri ile bu mal ve hizmetlerin bağışı yapacak olanlara teslim ve ifasına sağlanan KDV istisnasının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmaktadır.
9. 2021 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali müsabakalarına ilişkin KDV ve Kurumlar Vergisi İstisnası getirilmesi (Madde 25, 37)
10. Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumlara ilişkin kurumlar vergisi indirimi (Madde 35)
Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumların (bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri hariç) paylarının ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemine ait kurum kazançlarına kurumlar vergisi oranı 2 puan indirimli olarak uygulanır.
Düzenleme, 1 Ocak 2021 tarihinden, itibaren yürürlüğe girecektir.
11. Dernek veya vakıflarca elde edilen bazı gelirlerin iktisadi işletme oluşturmayacağına ilişkin sürenin uzatılması (Madde 36)
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 31/12/2020 tarihinde sona erecek geçici 2’nci maddesinin uygulama süresi 31/12/2025 tarihine kadar uzatılmaktadır.
12. İstanbul’da deprem riski dolayısıyla yapılan çalışmalara ilişkin KDV istisnası süresinin uzatılması (Madde 40)
İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında İstanbul Valiliğine bağlı olarak faaliyet gösteren İstanbul Proje Koordinasyon Birimine yapılacak teslim ve hizmetler için, finansmanı yabancı devletler, uluslararası kurum ve kuruluşlarca karşılanmak şartıyla, sağlanan KDV istisnasının süresi 2025 yılının sonuna kadar uzatılmaktadır.
13. Konaklama vergisinin yürürlüğe giriş tarihinin ertelenmesi (Madde 42)
1/1/2021 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1/1/2022 tarihine ertelenmiştir.
ARŞİV
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006