8.1.2007 / Hüseyin Öncü
GİRİŞ : 3065 sayılı KDV Kanunu�nun 99 seri no.lu genel tebliği ile birlikte İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade uygulaması bütünüyle değiştirilmiş bulunmaktadır. Söz konusu tebliğ ile yapılan düzenlemeler makalemizin konusunu oluşturmaktadır.
a) İadeye Konu Tutarın Hesaplanması:
b) İade Talebinde Hazırlanacak Belgeler: Mahsup talebi bir dilekçe ile yapılacaktır. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenecektir: 1. Takvim yılı başından mahsup hakkının doğduğu döneme kadar yapılan alışlara ilişkin fatura ve benzeri belgeler ile aynı dönemde yapılan indirimli orana tabi satışlara ilişkin fatura ve benzeri belgelerin listesi, (bu listelerde fatura düzenleme haddinin altında kalan tutarlar ile aynı mükelleften yapılan alımların toplamı tek tutar olarak belirtilebilecektir) 2. Takvim yılı başından mahsup hakkının doğduğu döneme kadar iade edilecek vergi tutarının hesaplanmasına ilişkin olarak dönemler itibariyle hazırlanacak tablo, 3. Mahsup hakkının doğduğu dönemden itibaren sadece mahsup talep edilen vergilendirme dönemine ait olmak üzere; indirilecek KDV listesi, indirimli orana tabi işlemlere ait satış faturaları veya bu faturaların dökümünü gösteren liste ile yüklenilen KDV tablosu. c) Mahsup İşlemlerinde YMM Raporu ve İnceleme Raporu Yazılması:
karşılığında yerine getirilecektir.
a) İadenin Nakden veya Mahsuben Yapılması:
b) İadeye Konu Tutarın Hesaplanması:
c) İade Talebinde Hazırlanacak Belgeler: İade talebi bir dilekçe ile yapılacak, bu dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenecektir.
d) Mahsup İşlemlerinde YMM Raporu ve İnceleme Raporu Yazılması:
a) Kimlere Yapılan Teslimler YMM Raporu, İnceleme Raporu ve Teminat Aranılmadan Mahsup Talebinden Yararlanabilecektir:
b) İncelemesiz / Teminatsız Mahsuben İade Uygulaması Nasıl Yürütülecektir:
a) İade hakkı önceki bölümlerde de belirtildiği üzere Bakanlar Kurulunca belirlenen alt limitin aşıldığı dönemde doğmakta, bu dönemde limiti aşan kısmın mahsuben iadesi talep edilebilmektedir. b) Yılın başından limitin aşıldığı döneme kadar (bu dönem dahil) yapılan ve incelemesiz / teminatsız iade kapsamına giren teslim bedelleri toplamı, aynı dönemdeki indirimli orana tabi bütün işlem bedelleri toplamına oranlanacak, bu oran limiti aşan iade tutarına uygulanarak incelemesiz / teminatsız mahsup edilebilecek tutar hesaplanacaktır. c) Limitin aşıldığı dönemden sonra ise sadece o dönemdeki işlemler için aynı oranlama yapılarak incelemesiz / teminatsız mahsup tutarı hesaplanacaktır.
a) İhracatı gerçekleştiren mükelleften alınacak yazı, bu yazıda; - İhracata ilişkin gümrük beyannamesinin tarihi ve sayısının, - Belgeyi talep eden imalatçının; adı, soyadı veya unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, ihraç kayıtlı teslim edilen mala ilişkin fatura veya benzeri belgenin tarihi, numarası, mal veya hizmetin cinsi, miktarı, bedeli, katma değer vergisi oranı ve hesaplanan katma değer vergisi tutarının, gösterilmesi gerekmektedir. b) Yılın başından cari döneme kadar, aylar itibariyle ve kümülatif sütunlara da yer verilmek suretiyle, incelemesiz / teminatsız mahsup kapsamına giren teslim bedelleri, bunlar dışındaki indirimli orana tabi diğer işlem bedelleri (birden fazla işlem varsa toplamları alınarak tek tutar olarak ifade edilecektir) ve her ikisinin toplamını gösteren bir tablo, c) Mahsup İşlemlerinde YMM Raporu ve İnceleme Raporu Yazılması: İndirimli orana tabi işlemlerle ilgili yılı içindeki mahsuben iade taleplerinde aşağıdaki şekilde hareket edilecektir.
a) İncelemesiz / teminatsız mahsup talepleri, ihracatın gerçekleşmesi beklenilmeden (A/b) bölümündeki belgelerin tamamlanıp teminatın gösterildiği tarihte geçerlik kazanacak, alınan teminat ihracatın gerçekleşip (C/b-5) bölümündeki belgelerin ibrazı üzerine iade edilecektir. b) İncelemesiz / teminatsız mahsuba konu işlemler dışındaki mahsuben iade talepleri (A/b) bölümündeki belgelerin tamamlanıp teminat gösterildiği tarihte geçerlik kazanacak, teminat vergi inceleme raporu yada YMM tasdik raporunun ibrazı üzerine iade edilecektir. YMM tasdik raporu ile ilgili olarak (A/c-6,7) bölümünde açıklanan hadler geçerli olacaktır.
10.07.2006 tarihinden geçerli olmak üzere, 2006/Ocak ve izleyen vergilendirme dönemlerine ilişkin indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV alacakları; 1) Mükellefin kendisine ait ithalde alınanlar da dahil vergi borçlarına, 2) SSK prim borçlarına, 01/10/2006 (bu tarih dahil) tarihinden itibaren elektrik ve doğalgaz borçlarına mahsubu edilebilecektir. Elektrik ve doğalgaz borçlarına yapılacak mahsup işlemleri ile ilgili usul ve esaslar 101 nolu KDV Genel Tebliğinde açıklanmıştır